· 

Tulpen - weetjes en verzorging

Tulpenverzorging

 1. Een tulp heeft op zich weinig verzorging nodig maar een vaas met schoon water, zo nu en dan een beetje aandacht, een zonluwe en tochtvrije plek weet ze zeker op prijs te stellen.  
 2. Tulpen groeien in de vaas nog een aantal centimeters door. Hou hier rekening mee bij de keuze van de vaas.
 3. Het wordt aangeraden om de tulpen eerst nog een uurtje in papier of folie in de vaas te zetten. Ze kunnen zich dan goed volzuigen met water en trekken zich dan recht.
 4. Gebruik kraanwater op kamertemperatuur
 5. Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
 6. Zoals alle bloemen : snijd de stengels schuin af
 7. Zet bloemen niet in de buurt van fruit. Het ethyleengas dat door rijpend fruit geproduceerd wordt doet de bloemen snel verouderen.

Tulpen Weetjes

 • De tulp is een echte wereldreiziger en komt oorspronkelijk uit de hoogvlaktes van Centraal-Azië. Via vele omzwervingen kwam de tulp in de 16e eeuw in Nederland terecht. Daar ontstond een bloeiende handel in tulpen, dankzij ideale groei-omstandigheden en de handelsgeest van de Hollanders.
 • Het klimaat is hier met koude winters, lange lentes met koude nachten en een droge zomer ideaal voor tulpen. Tulpen hebben namelijk een koude nacht en een koude winter nodig om te kunnen groeien, waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden. Tulpen houden van een zeeklimaat.  Optimale grondsoorten zijn de zavel- en kleigronden in Noord- en Zuid Holland, in Flevoland en de Noordoostpolder. Met name dit zeeklimaat en de nabijheid van water zorgen ervoor dat de tulpen optimaal groeien.
 •  In de 17e eeuw waren tulpen meer waard dan goud in Nederland. Ze waren zo gewild dat ze meer waard waren dan sommige huizen. Tulpen werden het symbool van rijkdom. Er ontstond een hype die nu bekend staat als ‘tulpenkoorts’ of ‘tulpomanie.’ 
 • De tulp kan niet op ieder moment geplant worden alleen in het  najaar. En meer specifiek: vanaf oktober tot in december. Het is belangrijk dat de tulpen wortels gevormd hebben voordat de echte winter aanbreekt en er vorst in de grond komt. Zodra ze wortels hebben zijn ze goed bestand tegen de kou.
 • Alle voorjaarsbloeiende bloembollen, waaronder tulpen, moeten na aankoop vóór de eerstvolgende winter geplant worden omdat zij jaarlijks een bepaalde ontwikkeling door moeten maken die niet onderbroken mag worden. 
 • Het woord tulp komt waarschijnlijk van het oude Perzische woord tulipan. Dit betekent tulband. De twee hebben dan ook een vergelijkbare vorm. Een andere theorie is dat mannen uit het Ottomaanse Rijk tulpen in hun tulbanden droegen. Zo zouden tulpen vernoemd zijn naar de tulband.  
 • Geef je tulpen, dan geef je ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Reactie schrijven

Commentaren: 0